Bilindiği üzere ülkemiz deprem kuşağında bulunuyor. Hayatımızda büyük enkazlara yol açan 1999 depreminin izlerini 23 yıldır hala atlatamamışken süreç içinde yaşanan Van, Elazığ ve Manisa depremleri de ülkemiz için zor zamanlar yaşanmasına neden oldu.
Yüzyılın felaketi olarak adlandırılan ve hayatlarımızın uzun süre eskisi gibi olmayacağı 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremi ise tüm Türkiye’nin kanayan yarası oldu. Yüzyıllardır birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, hem tarihi hem kültürel zenginliği ile ülkemizin can parçası, insanlarının sevecenliği ve misafirperverliği ile hepimizin eşi, dostu, akrabası olan 11 şehrimiz o korkunç geceden beri adeta yangın yeri…
Bunları yazmak acı olsa da her zorlukta olduğu gibi ilk günden beridir elimizde avucumuzda olanla, oradaki sevdiklerimize yardım etmeye ve destek olmaya çalışıyoruz. Bu kolektif bilinçle ve duygusal bağımızla yine yaralarımızı beraber saracağımızı biliyoruz. Enkazdan çıkarılanların yürek acılarına ortak olmaya, çıkaramadıklarımızın ise hakkını aramaya devam edeceğiz. Geceleri uyuyamadığımız gündüzleri ise tabiri yerindeyse “Leyla gibi” dolaştığımız günlerde hepimizin psikolojisi yerle bir aslında. Doğusundan batısına kadar ülkemizin her şehrinde insanlar korkarak yaşarken aynı zamanda da 6 Şubat depreminin travmalarıyla baş etmeye çalışıyor.
Söylenecek söz çok ama kelimelerin bile yetersiz kaldığı şu günlerde bilim uzmanları olası depremler için hala uyarılarda bulunuyor. Peki, olası bir deprem için ne yapılabilir? Uzmanlar bunun tartışmalarını yaparken bireysel olarak bizler nasıl hazırlık yapabiliriz? En basiti ile deprem çantası hazırlamalı ve güncel ihtiyaçlar ile uyuduğumuz yere yakın bir alana yerleştirmeliyiz. Peki, işlevsel bir deprem çantası içinde neler olmalı diye düşünüyorsanız gelin deprem çantamızı birlikte hazırlayalım…
Deprem Çantası Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Deprem çantası nasıl hazırlanır sorusunun en net açıklaması bazı detaylara dikkat ederek işlevsel bir çanta hazırlamakta yatar. Bu detayları kısaca maddeler halinde açıklamak gerekirse;
- Evde yaşayan kişi sayısına uygun olmalı
- Evcil hayvanı olanlar buna yönelik hareket etmeli
- Gıda, medikal, iletişim araçları ve giysi içerikli olmalı
- Evde yaşayanların kronik rahatsızlıkları için ilaçlar deprem çantasına yedeklenmeli
Gıda Ürünleri
İnsanların olası tün felaketler için ihtiyacı olan en temel madde tabiki besin kaynaklarıdır. İçinde bulunulan zor durumlara karşı dayanma gücü verecek en önemli ihtiyaç gıda ürünleridir. Bu nedenle deprem çantanızda son kullanma tarihi uzun ömürlü olan, yüksek kalorili ve su kaybını önleyen yiyecekler ve evcil hayvanlar için kuru mama bulundurmalısınız. Konserve, kuru gıda, meyve suyu gibi besinler ile deprem çantanızı hazırlayabilirsiniz. Ayrıca kişi sayınıza göre eğer mümkünse kişi başı 4 litre olacak şekilde su şişeleri de bulundurmalısınız.
Kıyafet
Deprem çantaları kötü senatolar düşünülmek istenmese de hem enkaz altında kalma ihtimaline karşı hem de depremden kurtulduktan sonra kullanılmak üzere olacak şekilde hazırlanmalı. Depremden kurtulduğunuz andan itibaren artçılar ve olası yeni bir depreme karşı evlere girilmesi uygun olmamakta. Bu nedenle de deprem çantasında kıyafet bulundurmak önemli bir detay. Çantanızda mutlaka iç çamaşırı, çorap, yağmurluk ve iklime uygun giysiler bulundurmalısınız.
Hijyen Malzemeleri
Deprem sonrasında ihtiyaç duyulan en önemli malzemelerden birini de hijyen ürünleri oluşturuyor. Sabun ve dezenfektanlar, ıslak mendil, tuvalet kağıdı, havlu ve kadınlar için hijyenik ped ürünleri son yaşadığımız depremde en çok ihtiyaç duyulan malzemeler arasındaydı. Özellikle hijyenik ped, deprem sonrası kadınlarda stres kaynaklı erken regl olma durumlarına yol açabiliyor. Bu durum için hazırlıklı olmak önemli. Ayrıca çantanızda yer olması halinde diş fırçası ve macunu da bulundurabilirsiniz.
Önemli Belgeler Ya Da Fotokopileri
Deprem sonrası evinizin yıkılması ya da bir süre evinize girememeniz durumlarına karşı bazı önemli belgeleri ya da bu belgelerin fotokopilerini de deprem çantanızda bulundurmalısınız. Siz ve varsa çocuklarınızın kimlik fotokopileri, ehliyet ve pasaportlar, eviniz size aitse tapusu ve sigorta belgeleri, aracınız varsa ruhsat belgeleri, zorunlu deprem poliçeniz, banka cüzdanınız, evcil hayvanlarınızın kimlik ve sağlık belgeleri önemli belgeler içinde olmazsa olmazlardır. İhtiyacınız olacak bu belgeleri deprem çantanızın bir köşesinde bulundurmanızda fayda var.
Kamp Malzemeleri
Kamp malzemeleri dediğime bakmayın tabiki de kampa gitmiyoruz sonuçta. Ama kampçılık mantığı ile yanınıza alacağınız her ürün temel ihtiyaç malzemelerini oluşturuyor. Yukarda saydığımız ürünlerin dışında yanınıza alacağınız bu ürünler hayat kurtaracak malzemeler arasında bulunuyor. Deprem çantanızda; ilk yardım çantası, uyku tulumu ve sıcak tutacak battaniye, çakı, düdük, el feneri, maske, yedek piller ve mümkünse küçük bir radyo bulunmalı. Ayrıca yine mümkün ise delinmez ince plastik örtü ve selobant da sığınak yaratabilmek için kapsamlı bir deprem çantası içinde bulundurulabilir.
Bebekler Ürünleri
Bebekli bir aile iseniz deprem çantanızda bebeğiniz için ayrı bir bölüm oluşturmanız gerekiyor. Bebeğiniz için; hazır mama, biberon, bebek bezi, ıslak mendil, ilaç, vitamin, bebek battaniyesi, kıyafet ve oyuncak içerikli bir bebek deprem çantası hazırlayabilirsiniz.
Hazırladığınız deprem çantasının deprem anında bulunacağınız yerde olması büyük önem taşıyor. Yaşanan tecrübelere göre depremin genellikle gece geç saatlerde yaşandığı düşünülürse yatağınızın yanı başında olması iyi olacaktır. Ayrıca deprem çantası içindeki ürünler zaman zaman son kullanma tarihlerine göre güncellenmeli ve kıyafetler de iklime göre değiştirilmelidir. Eğer aracınız ya da ikamet ettiğiniz başka bir eviniz daha varsa bu yerlere de farklı deprem çantaları hazırlayabilirsiniz. Malum depreme nerede yakalanabileceğimiz belli olmuyor.