Yeni çağa uygun dijitalleşmiş yaşamın hayatı kolaylaştırdığını inkar edemeyiz. İnsanlar arasındaki bu hızlı iletişim ağı uzakları yakın ederek “bir telefon uzağındayım” cümlesini daha da derinleştiriyor. Neredeyse herkesin cebinde olan akıllı telefonlar ve uygulamalar sayesinde yeni insanlarla daha kolay tanışabilirken onlarla anlık mesajlaşabilir, sesli ya da görüntülü konuşabilir ve fotoğraf paylaşabilirsin. Peki ya bu hızlı yaşam tarzının sağladığı faydaların yanında insan ilişkilerindeki var olan değerleri de bir bir tükettiğini ve kaybettiğini söylesek…
Anne babalarımızdan duyduğumuz aşk hikayeleri yerini hızla tüketilen ilişkilere bırakmış durumda. Uzaktan uzağa bakışmalar yerini çeşitli uygulamalarda takipleşmelere, mektuplaşmalar ise anlık mesajlara teslim edeli çok oldu. Değişmeyen tek şey ise yüzyıllardır akıllarda olan o soru “Biz şimdi neyiz?” cümlesi. Bir çeşit flört şiddetine dönen bu durum çeşitli şekillerde ortaya çıkabiliyor. Hatta öyle ki çoğu kişi flört şiddeti yaşadığının farkında bile değil.
Flört Şiddeti Nedir?
Cinsiyet ayırmaksızın bir kişinin partneri tarafından fiziksel, ruhsal ve sosyal anlamda hayatını kötü etkileyecek mobbinglere uğramasına flört şiddeti deniyor. Gündelik yaşamda sıklıkla karşılaşılan bu durum rutinini altüst edecek düzeyde etkiler. Bu durum fiziksel şiddetle olabileceği gibi sözlü şiddet olarak da karşımızda çıkıyor. Kişinin karşısına çıkan bazı durumlarda ise bir ilişkinin var olup olmadığını da sorgulatabiliyor.
İlişkilerde flört şiddetinin yaşanmasının ve yaşatılmasının nedeni genellikle kişilerin kendilerine karşı olan özgüvensizlik eksikliğinden kaynaklanıyor. Flört şiddetine uğrayan kişi ise genellikle duygularının istismar edildiğinin farkında olmuyor. Bu kişiler manipüle edildiğini, kullanıldığını ya da mobbinge uğradığını fark etmemekle birlikte kıskanıldığını, sevindiğini ve bu nedenlerle bunları yaşadığını düşünerek bu şiddete göz yumuyor. Birçok farklı türde yaşanan flört şiddeti türleri insanı psikolojik olarak yıpratmaya başlıyor.
Eğer senin de aklında soru işaretleri varsa hadi gel son yıllarda litaratüre giren flört şiddetlerinin neler olduğuna birlikte bakalım!
Allah Love – Bombing’ten Korusun
Narsist kişilerin ilişkinin başında karşı cinsi kendine bağlama taktiği olarak love bombing yaptığını biliyor muydun? “Ayyy olur mu hiç o beni çok seviyor ama bir dakika görmeden duramaz” diyerek aşk yaşadığını sandığın ilişkin bir süre sonra sizi kendini bağlayacak ve her şey o andan sonra başlayacak.
Adeta aşırı sevgi ve ilgi gördüğün, hediyelere doymadığın, devamlı övüldüğün ve kendini rüyada gibi hissettiğin romantik ilişkin love – bombing ile bir süre sonra tam tersine dönebilir. Tüm ilgisi ile seni kendine bağımlı hale getiren partnerin amacına ulaştıktan sonra kendisini geri çekmeye ve seni kötülemeye başlar. Bakımsız olduğunu, çirkinleştiğini, kilo aldığını ya da belki de başarısız olduğunu dile getirerek ve hissettirerek senin psikolojini bozmaya başlar. Sen ise artık bu ilişkinin bağımlısı olduğun ve partnerini kusursuz biri olarak gördüğün için ilişkin kötü de gitse ondan kopamaz hale gelirsin. Narsist partnerin artık amacına ulaşmıştır. Bundan sonrasında ise yaptığı tek şey senin tükenişini zevkle izlemek olacaktır. Eğer bu durumlardan bir ya da birkaçını yaşıyorsan aşk bombardımanına maruz kalıyor olabilirsin. Bizce bu ilişkiden koşarak uzaklaşmalısın.
Hayalet Sevgilim: “Ghosting”
Her şeyin başta harika olduğu bu ilişkide; sabahlara kadar süren mesajlaşmalar, bitmeyen sohbetler, tatil planları sonrası yüzünde oluşan o aptal gülüş… Heh tam da bu noktada hiç sebepsiz birden atılan mesaja cevap gelmiyor, arıyorsun açmıyor hatta daha da ileri gidip seni her yeden engelliyorsa tebrikler şekerim, sevgilin ilişkinizi ghosting etti. Bu durumda sen “ghostee” olurken buhar olup uçan sevgilin ise “ghoster” oldu.
Günümüzde en çok yaşanan flört şiddetlerinden biri olan ghosting, bir ilişkide her şey normalken partnerlerden birinin hiçbir açıklama yapmadan ortadan kaybolması durumuna deniyor. Karşı taraf ise uğradığı bu durumda psikolojik olarak “Bir şey mi yaptım acaba?” sorusu ile baş başa kalıyor.
Online iletişimin sıklaşması ve kolaylaşmasının hayatımıza getirdiği bu kavram, insan ilişkilerinin ne kadar çabuk tüketildiğinin en büyük örneği. Genellikle 18-29 yaş arasındaki kişiler arasında sıklıkla yaşanan bu durumun mağdurları ise çoğu zaman ne yazık ki kadınlar oluyor.
Manipülasyon Mu Lazım “Gaslighting” Verelim
“Ama sende çok alıngansın”, “Kafanda kurma artık”, “Ben öyle demedim sen yanlış hatırlıyorsun”, “Böyle bir şey olmadı uyduruyorsun”… Yoksa bu cümleler bir yerden tanıdık mı geldi? Eee sen baya bir gaslighting’e uğruyorsun.
Gaslighting, ilişkide olunan kişinin farklı manipülasyonlarla insanın kendisinden şüphe eder duruma gelmesini sağlaması durumudur. Partner bu tür söylemlerle karşısındaki kişiyi paranoyaya zorlar ve bu şekilde manipülasyon sürecini yürütür. Hem duygusal hem de zihinsel olarak flört şiddetine uğrayan kişiler ise bu manipülasyon ile resmen cellatına aşık olan kurban pozisyonuna geçer ve bağımlı hale gelir. Bu tür ilişki yaşayan kişiler zamanla kendilerine olan güvenlerini kaybeder hatta delirdiğine bile inanabilir.
Eğer sana gözünüzle gördüğünüz şeyi bile sorgulatan bir partnerin varsa “Sorun sende değil senin gibi bir manipülatörle ilişki yaşayan bende” diyerek o ilişkiden bir an önce kurtulmanı tavsiye ederiz.
Kısık Ateşte Mi Pişiyorsun?
Bir ilişkiye başlayacak gibisin ama bir türlü adı konulmuyor mu? French Oje’nin podcast’inde de bahsettiği; partnerinin seni oyaladığını düşünüyorsan, ilişkiye hazır olmadığını dile getiriyorsa, çok yoğunum diyorsa ve bir türlü buluşamıyorsanız kısık ateşte bırakılmışsın demektir.